Eerste zonnewende voor VOG-2

Het VOG-2 is een markant gebouw op het terrein van COVRA. Het is knalblauw met hier en daar oranje strepen en op drie hoeken van het gebouw steken 15 meter lange roestvrijstalen pijpen uit de dakrand. Die pijpen maken van het VOG-2 de grootste zonnewijzer van Europa. Afhankelijk van de stand van de zon neemt steeds een andere pijp de zonnewijzerfunctie over door een schaduw te werpen op één van de oranje strepen.

Elk jaar geeft de zonnewijzer precies op 21 juni, de zomerwende, de juiste tijd aan. De schaduw van de zon volgt dan de oranje belijning op het gebouw. Het VOG-2 is ontworpen door kunstenaar William Verstraeten vanuit de gedachte dat het de factor tijd is, die radioactief afval uiteindelijk onschadelijk maakt.

Het VOG-2 is op 13 september 2017 door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix geopend en sindsdien in gebruik voor de opslag van verarmd uranium.

Adresgegevens

COVRA N.V.
Spanjeweg 1
4455 TW Nieuwdorp

Havennummer 8601
Industrieterrein
Vlissingen-Oost

E-mail: info@covra.nl
Tel: +31(0)113 616 666 Fax: +31(0)113 616 650

Contact