“Nieuwe kerncentrales zijn volgens het regeerakkoord een optie voor betrouwbare elektriciteit zonder CO2-uitstoot. De politieke discussie daarover is nog in volle gang, maar stel dat we straks nieuwe kerncentrales bouwen… Waar blijven we dan met al ons kernafval?
Ruim een meter onder mijn voeten ligt het meest angstaanjagende goedje van Nederland. Hier, bij de centrale organisatie voor radioactief afval COVRA in Vlissingen, komt al het kernafval van ons land samen. Injectiespuitjes met druppels radioactief materiaal voor medische scans, afval van verbruikte splijtstofstaven uit de kerncentrale Borssele (die een kilometer verderop ligt), en alles daartussenin.
Oranja massa beton
Verhoudingsgewijs is het maar weinig materiaal. Een colablikje splijtstof levert al genoeg stroom voor een heel mensenleven. Helaas blijft het bijbehorende ijsklontje aan kernafval wel tienduizenden jaren hoogradioactief. Hoe wil Nederland daar mee omgaan? COVRA’s adjunct-directeur Ewoud Verhoef leidt me vandaag rond door het pas uitgebreide HABOG-gebouw, de Nederlandse opslag voor hoogradioactief afval. …”
Lees verder in het papieren magazine, of op www.kijkmagazine.nl.