Verhoef laat zien hoe het hoogradioactief afval momenteel opgeslagen is in het HABOG (opslaggebouw hoogradioactief afval) en vertelt over wat nu bekend is over eindberging voor Nederlands langlevend radioactief afval. De Nederlandse regering heeft immers, jaren geleden alweer, besloten tot 2100 te nemen voor de zoektocht naar een definitieve oplossing voor het kernafval.
“We krijgen vaak te horen: als het radioactief afval bij jullie zo veilig ligt, waarom kan het hier dan niet blijven?” zegt Verhoef. Maar het antwoord op die vraag is niet zo ingewikkeld: “Gebouwen blijven misschien een paar honderd jaar staan. Daarna is er een grote kans dat ze worden verlaten, dat het onderhoud stopt, dat ze langzaam instorten. Je moet bedenken: zelfs bergen eroderen op den duur. Laat staan een gebouw, hoe stevig ook.”
Gebouwen blijven misschien een paar honderd jaar staan. Daarna is er een grote kans dat ze worden verlaten, dat het onderhoud stopt, dat ze langzaam instorten. Ewoud Verhoef, adjunct-directeur van COVRA
In Europa is elk land verantwoordelijk voor de berging van het eigen radioactief afval. Ook Nederland is dus verplicht na te denken over een eindberging, op Nederlands grondgebied of in het buitenland.
Het hele verhaal in lees je hier.