COVRA zorgt voor duurzame, integrale en veilige oplossingen voor radioactief afval. De organisatie heeft als enige bedrijf in Nederland de taak om al het radioactief afval te verzamelen, verwerken en voor de lange termijn op te slaan. Dat maakt COVRA bij uitstek geschikt om het langjarige beheer van de locatie en de zorg voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard op zich te nemen. “Ik ben blij met het vertrouwen dat de Staat hiermee in COVRA uitspreekt”, aldus Jan Boelen, algemeen directeur en bestuurder van COVRA.

De kerncentrale Dodewaard was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. Het was een unieke centrale, die aan de basis stond van veel internationale nucleaire ontwikkelingen. De KCD had als hoofddoel om kennis en ervaring op te doen met het opwekken van elektriciteit door middel van kernsplijting. In 1997 werd met de elektriciteitsproductie gestopt. De centrale is daarna deels afgebroken en deels geconserveerd en bevindt zich sinds 2005 in veilige insluiting. De ontmanteling van de centrale zou rond 2045 moeten beginnen, 40 jaar na het begin van de veilige insluiting.

Er werkt vandaag de dag nog een kleine groep professionals bij GKN. Zij houden zich bezig met het beheer en de veiligheid van de centrale. Ze doen het onderhoud van gebouwen, installaties en infrastructuur en voeren controles uit. Aansluiting bij COVRA betekent dat het team onderdeel wordt van een grotere organisatie, wat de benodigde kennis en kunde ook op langere termijn garandeert. Jan Boelen: “Zo gaan we samen zorgen, in goed overleg met de betrokken ministeries, dat de kerncentrale Dodewaard veilig en efficiënt beheerd en ontmanteld wordt.”