Waarom een uitbreiding?
Voorheen lag er circa 110 m3 hoogradioactief afval opgeslagen in het HABOG. De uitbreiding biedt 50 m3 extra opslagcapaciteit voor warmteproducerend hoogradioactief afval. De uitbreiding is onder andere noodzakelijk door het langer open blijven van de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Petten en Delft.
Een uniek gebouw
Het HABOG is een bijzonder gebouw. Het is zo ontworpen dat het bestand is tegen allerlei uitzonderlijke invloeden van buitenaf, zoals extreme windhozen, explosies, aardbevingen en overstromingen. Daarnaast beschermt de constructie van het gebouw de buitenomgeving voor de stralingsniveaus van wat er binnen in de bunkers is opgeslagen.
Een moderne zonnetempel
Het HABOG is niet alleen een technisch hoogstaand gebouw. Het is ook een van de grootste en meest veilige kunstwerken van Nederland. Het kunstconcept is vormgegeven door de Zeeuwse beeldend kunstenaar William Verstraeten. Iedere twintig jaar wordt het oranje HABOG een tint lichter geschilderd. Dit symboliseert het verval van het radioactief afval dat erin ligt opgeslagen. De nieuwe uitbreiding is een prachtige aanvulling op het bestaande kunstconcept. William Verstraeten liet zich opnieuw inspireren door het spel van licht, schaduw, tijd en geometrie. Het resultaat is een moderne zonnetempel