In Nederland is de zorg voor radioactief afval goed geregeld. COVRA heeft als enige bedrijf de taak om al het radioactief afval te verzamelen, verwerken en op te slaan. Zij zorgt voor duurzame, integrale en veilige oplossingen voor radioactief afval. Daarvoor heeft de organisatie een opslag- en verwerkingsfaciliteit in Zeeland, op het haventerrein Vlissingen-Oost.
De ontwikkelingen van het nucleaire landschap creëren in de toekomst een grotere hoeveelheid radioactief afval bovenop de hoeveelheid die vandaag de dag al wordt beheerd. Voor het ‘Masterplan 2050’ is onderzoek gedaan naar hoe lang dat nog opgeslagen kan worden binnen de grenzen van het bestaande terrein.
Tussen nu en 2050 zullen bijna alle opslaggebouwen bij COVRA uitgebreid worden. Daarnaast worden er initiatieven ontplooid om de opslag van het afval nog efficiënter te maken, onder andere door het mogelijk in gebruik nemen van een plasmaoven. Zo’n oven zorgt voor een significante volumereductie van het laag- en middelradioactief afval. Een optimalisatie van de opslagmethode van hoogradioactief afval zal ook een positief effect op het ruimtebeslag hebben.
De conclusie van het ‘Masterplan 2050’ is dat er tot na 2050, de horizon van de studie, voldoende ruimte is op het bestaande terrein om al het radioactieve afval van Nederland op te kunnen slaan. De verwachting is dat COVRA voldoende capaciteit heeft tot ongeveer 2100. COVRA is klaar voor de uitdagingen en kansen die de nucleaire transitie met zich meebrengt en zorgt voor een integrale oplossing voor het huidige en toekomstige radioactieve afval.
Het ‘Masterplan 2050’ is te downloaden via: https://www.covra.nl/Masterplan2050.pdf.
In mei 2025 organiseert COVRA een aantal publieksbijeenkomsten rondom het thema ‘Een schone en gezonde leefomgeving betekent verantwoording nemen voor radioactief afval’. Meer informatie daarover is binnenkort te vinden op www.covra.nl.
LEGENDA PLATTEGROND COVRA TERREIN
LOG = opslaggebouw voor laag- en middelradioactief afval
MOG = multifunctioneel opslaggebouw
VOG = opslaggebouw voor verarmd uranium
HRA = hoogradioactief afval
NEC = bezoekerscentrum