In het ADR zijn ook regels gesteld voor de verpakking van radioactief afval vastgelegd. Deze zijn in de afbeelding hierboven weergegeven.

Vervoer radioactieve stoffen

Tijdens het transport van radioactieve stoffen spelen veiligheid en zorgvuldigheid een cruciale rol. De belangrijkste veiligheidsfuncties tijdens dit vervoer worden vervuld door de afvalverpakking. Deze verpakking moet voldoende bescherming bieden tegen straling (afscherming) en zorgen voor insluiting om te voorkomen dat radioactieve stoffen vrijkomen, zowel tijdens normaal hanteren van het afval als bij het vervoer van de radioactieve stoffen. In het ADR, Accord Européen relatif au Transport des Merchandises Dangereuses par Route, zijn de internationale regels voor transport van gevaarlijke radioactieve stoffen over weg en spoor zijn vastgelegd.

 

COVRA beschikt over een gespecialiseerde transport- en logistieke dienst die verantwoordelijk is voor het veilige transport van radioactief afval. Binnen deze dienst werkt een veiligheidsadviseur die gespecialiseerd is in het vervoer van radioactieve stoffen. Hij geeft advies hoe tijdens het transport aan de in het ADR vermelde transporteisen wordt voldaan.

 

Meer informatie over de transporteisen van radioactieve stoffen uit het ADR, klasse 7 vind je in publicatie 32 van de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne: Transport van radioactieve materialen over de weg in Nederland en België.

Cijfers 2021

In 2021 zijn 105 wegtransporten uitgevoerd met radioactief afval. Daarvan zijn er 58 uitgevoerd met de trekker/oplegger-combinatie en 47 transporten met de bestelwagen. In totaal is er over de weg een afstand afgelegd van 47.800 km.

Afgelopen jaar zijn er voor COVRA géén transporten uitgevoerd per spoor voor het vervoer van verarmd uranium maar wel 89 wegtransporten waarmee in totaal 687 containers zijn aangevoerd. Er is twee keer gebruik gemaakt van het privéspoor van COVRA voor de aan- en afvoer van containers van de kerncentrale.

 

Het vervoer van radioactieve stoffen blijft een proces waarbij veiligheid de hoogste prioriteit heeft, zowel voor de betrokken medewerkers als voor het milieu en de samenleving.